Przepis na tradycyjną nalewkę malinową
Do łask wraca powrót do tradycyjnej staropolskiej kuchni – nalewka z malin to pozycja sprawdzona, zarazem także z bogatą
historią na polskich stołach. Pierwsze wzmianki na temat produkcji nalewek to już XIV wiek. W tamym czasie niemal każdy
dwór szlachecki w Polsce miał swoje własne pilnie strzeżone receptury nalewek, które przekazywano z pokolenia na
pokolenie, a ich efekty prezentowane były podczas wystawnych kolacji. Od jakiegoś czasu w Polsce zauważamy powrót do
korzeni – nalewki wracają na polskie stoły oraz stają się coraz bardziej popularne wśród polek i polaków.
Właściwości zdrowotne
Należy jednak pamiętać, że polska malinówka to nie tylko doskonały smak oraz mimo swojej słodyczy bardzo niska zawartość
kaloryczna ale także wiele zdrowotnych właściwości. Maliny są źródłem bardzo wielu witamin – jednak przede wszystkim jest
to bardzo duża dawka witaminy C oraz cennego potasu, który wraz z witaminą C wspiera sprawne działanie układu
krwionośnego. Malina to także witaminy z grupy B, witaminy A, E, K, oraz wapń i magnez. Owoce maliny dzięki zawartości w
swoich owocach kwasu elagowego, posiadają właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe, uspokajające, obniżające
ciśnienie krwi, wspomagające leczenie przeziębień.
Przygotowania
Malina nadaje tej nalewce doskonały, klarowny kolor. Mocno wyczuwalny owoc ale przede wszystkim idealnie wyważoną
słodycz. Nalewka z malin to świetny sposób na wzmocnienie i rozgrzanie podczas chłodnych zimowych wieczorów. Nalewka
malinowa może zostać przygotowana na dwa sposoby – zarówno na wódce jak i na spirytusie, poniżej przedstawimy Wam
oba. Zanim jednak zaczniesz – do produkcji trzeba się dobrze przygotować. Proces ten trzeba rozpocząć od zakupu lub
zbioru odpowiednich malin. Oczywiście najlepszym wyborem będą te z przydomowego ogródka lub te ze sprawdzonego
źródła. Jednak jeśli jest już całkiem poza sezonem w ostateczności możesz użyć tych uprzednio zamrożonych. Do tego
przygotuj także dobrej jakości wódkę lub spirytus oraz butelkę lub pojemnik do, którego przelejesz na końcu gotowe
produkty.
Nalewka Malinowa „Soczysta Malina” 500 ml
80,00 zł
Nalewka malinowa premium 30%. „Soczysta Malina” łączy intensywny owocowy smak z elegancką formą – mocna, naturalna, rzemieślnicza.
W magazynie
Przepis na nalwekę malinową na spirytusie
Składniki:
- 2 kg malin
- 1 l dobrej jakości spirytusu
- 1 kg cukru
Nalewka malinowa to bardzo prosty do wykonania przepis. Do jej wykonania potrzebujemy jedynie wymienionych wyżej
składników (spirytus najlepiej rozcieńczyć z wodą do 70%). Poza wymienionymi składnikami przyda się jeszcze pojemnik np.
duży słoik lub inne szklane, zamykane naczynie.
Na początku należy dokładnie przebrać owoce i wyrzucić zepsute. Następnie owoce płuczemy, osuszamy i pozbywamy
szypułek. Następnie Potem do słoja na nalewkę wrzucamy maliny, zasypujemy cukrem i zalewamy rozcieńczonym do 70%
spirytusem. Teraz przyda się nam odrobina cierpliwości. Tak przygotowaną nalewkę, odstawiamy na minimum 6 tygodni w
ciemne, w miarę ciepłe miejsce. Należy pamiętać, aby co kilka dni wstrząsnąć słojem. Nalewka z malin ze spirytusem na tym
etapie jest gotowa do spożycia. Jednak jeśli odstawisz ją na kolejne tygodnie, uzyska jeszcze piękniejszy kolor. Na koniec aby
uzyskać klarowny kolor, warto ponownie, nawet kilkukrotnie prze{ltrować naszą malinówkę, używając wcześniej
wspomnianych naczyń. Po tym zabiegu odstaw słój na kolejny dzień i sprawdź, czy nie zebrał się ponownie osad. Jeśli tak,
przefiltruj ponownie.
Gdy uzyskasz już klarowny napój, spokojnie możesz przelać je do karafki, lub butelki na nalewkę. Polecamy użyć kilku
mniejszych butelek aby nie musieć odkręcać całości. Uzyskasz dzięki temu więcej małych porcji i będziesz mógł cieszyć się
nią całą zimę lub nawet wręczyć bliskim w prezencie.
Nalewka Malinowa „Subtelna Malina”
70,00 zł
Naturalna nalewka rabarbarowa z Podkarpacia. „Rozbrajający Rabarbar” to rzemieślniczy trunek o orzeźwiająco-kwaśnym smaku. Ręcznie robiony, idealny na prezent i do wyjątkowych chwil.
W magazynie